Wat is Fasciatherapie?
De belangrijkste functie van fascia is het soepel en zonder wrijving langs elkaar laten bewegen van spieren en zenuwen, zoals bij buigen en strekken. Fascia zitten boordevol zenuwen en als ze in slechte conditie zijn of verklevingen vertonen, kan dat pijn veroorzaken en de beweeglijkheid beperken. Met fasciatherapie kan dit vaak relatief eenvoudig worden behandeld. Dit gebeurt door middel van rustige verschuivingen van de bindweefsellagen ten opzichte van elkaar, maar ook door T-point (spierknoop)behandeling, fascia oefeningen en training. Het is ook belangrijk om lichaam en geest optimaal op elkaar af te stemmen. Fascia Integratie Therapie richt zich vervolgens op het herstellen van de balans en het oplossen of verlichten van de klachten.
Onze specialist Esther Roelofs
Ik ben Esther Roelofs, 39 jaar oud en inmiddels al 17 jaar werkzaam als fysiotherapeut en 12 jaar als manueel therapeut. Binnen mijn vakgebied ben ik voornamelijk een “hands-on” therapeut. Mijn passie is om samen met de patiënt te werken aan hun lichamelijke klachten. De meeste voldoening haal ik uit mijn werk als ik het bewegen na mijn behandeling kan verbeteren met minder pijn en belemmeringen. Hiervoor gebruik ik mijn tools als fysio- en manueel therapeut. Toch merkte ik dat ik nog tools miste, dus ben ik eerst begonnen met dry needling. Hierdoor kon ik gewrichten beter laten bewegen door manuele therapie en spierspanning verminderen middels dry needling. Maar ik miste nog steeds technieken die minder intensief waren voor de patiënt. Dit bracht mij bij fasciatherapie.
In 2019 ben ik gestart met cursussen over fascia. Fasciatherapie is minder intensief voor de patiënt en maakt het mogelijk om het bewegen te vergemakkelijken met minder pijn en belemmeringen. Door dit toe tepassen in combinatie met oefeningen en adviezen, merk ik dat patiënten met minder napijn beter kunnen bewegen en functioneren in hun dagelijks leven. Fasciatherapie is geschikt voor allerlei klachten, maar in de praktijk merk ik dat dit goed aansluit bij patiënten die overgevoelig kunnen reageren op reguliere fysiotherapie. Dit zijn vaak chronische klachten die wijdverspreid in hetlichaam aanwezig zijn, zoals bij auto-immuunziekten (reuma, hypermobiliteit) of na een aanrijding.
Naast de behandelingen probeer ik, samen met de patiënt,te kijken naar welke aspecten allemaal van invloed zijn op het ontstaan en het voortduren van de klachten. Denk hierbij aan slapen, voeding, rust, beweging en stress. Al deze aspecten hebben invloed op de fascia en op de veerkracht en souplesse hiervan. Door hier samen over te brainstormen en aan te werken, wordt het optimale resultaat behaald uit de behandeling. Dit geeft mij voldoening in het werk dat ik met veel passie en energie doe.
Wat fascineert je het meest aan fascia en hoe heeft je begrip van fascia je benadering van fysiotherapie veranderd?
Omdat ik eerst de opleiding manuele therapie heb gedaan, daarna dry needling, en erg van aanpakken houd, was het behandelen van de fascia een hele nieuwe en andere benadering van klachten voor mij. Fasciatherapie is over het algemeen een behandeling met rustige technieken. Doordat je deze tools op elkaar oefent, ervaar je zelf wat het doet. De behandeling is veel minder intens en het effect is vrijer en prettiger bewegen. Het is een uitstekende methode voor het behandelen van mensen met een overprikkeld of overgevoelig zenuwstelsel, met positieve effecten.
Welke rol speelt fascia bij verschillende soorten blessures en chronische aandoeningen?
Fasciatherapie is geschikt voor diverse pijnsoorten, zoals nek- en rugklachten, spier- en gewrichtspijn, sportblessures enhypermobiliteit. Er zijn steeds meer positieve effecten bij mensen met hypermobiliteit of ACNES-klachten. De ervaring is inmiddels dat als mensen hevig reageren (met pijn) op reguliere fysiotherapie en daardoor geen(positieve) resultaten behalen, fasciatherapie een andere manier van behandelen biedt om de fascia in beweging te zetten, waardoor het bewegen verbetert en pijnklachten verminderen. Mensen voelen zich hierdoor prettiger in hun vel en kunnen werken aan andere factoren om hun gezondheid te verbeteren. Voor het slagen van de therapie is het daarom van belang dat mensen bereid zijn om ook te kijken naar factoren die de gevoeligheid van het zenuwstelsel beïnvloeden. Denk hierbij aan stress, leefstijl en slaappatroon. Actief bewegen en oefeningen zijn hierbij van groot belang.
Wat zijn enkele opwindende ontwikkelingen in hetonderzoek naar fascia en hoe denk je dat deze ontwikkelingen de toekomst van fysiotherapie zullen beïnvloeden?
Ik vind fasciatherapie van grote meerwaarde binnen de fysiotherapie. Het is een andere wijze van behandelen die ontzettend goed kan aansluiten bij mensen met chronische klachten en vaak een overgevoelig zenuwstelsel. Maar ook kortdurende klachten kunnen door aspecten van fascia fittraining goed herstellen. Fasciatherapie krijgt de laatste jaren binnen de fysiotherapie en bij mensen met klachten steeds meer bekendheid. Voor mij is de toevoeging bij de tools die ik al heb een grote meerwaarde om op deze wijze de fascia te kunnen behandelen.
Waarom moeten mensen met specifieke fascia klachten,specifiek naar jou komen?
Ervaar je bij reguliere fysiotherapie of manuele therapie veel nareacties in de vorm van pijn? Merk je dat de resultaten voor herstel of vermindering van klachten stagneren? Sta je open voor een holistische benadering van de klachten waarbij je ook wilt kijken naar je eigen leefstijl, slaappatroon, voeding, beweging en stress? Dit in combinatie met de behandelingvan de fascia. Meld je dan aan voor een intakegesprek om samen te bespreken of fasciatherapie bij jouw klachten past.
Meer lezen over fascia? Dat kan hier! Of ben je op zoek naar extra informatie over alle aspecten die van invloed zijn op de fascia? Neem dan eens een kijkje op: