Beweging en werk

Bewegen is enorm belangrijk voor de gezondheid. Het kan worden vergeleken met de benzine die een auto laat rijden. Lichamelijke inactiviteit is een belangrijke oorzaak van gezondheidsschade en verhoogt het risico op sterfte door alle oorzaken. Hart en vaatproblematiek komt voornamelijk door inactiviteit. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft hiervoor een norm omtrent gezond bewegen geadviseerd. Dit is: 150 minuten per week matig intensief bewegen.

Veel mensen beschouwen het bewegen tijdens werk als voldoende. Maar is dit de waarheid?

Het geldt niet voor iedereen, maar in de meeste gevallen zijn de werkuren niet dekkend voor de beweegnorm. In enkel gevallen kan de lichaamsbeweging op het werk zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van een werknemer.

Zoals al eerder genomen is bewegen belangrijk voor de gezondheid, maar waarom dan?
Tijdens bewegen gebeurt er veel in het lichaam, voorbeelden hiervan zijn:

·       Verminderen van ontstekingsniveaus, dit betekent minder kans op ontstekingen en een beter herstellend vermorgen.

·       Het afzwakken van de bloeddruk, minder kans op vaat- en hartproblematiek

·       Het afzwakken van het lipidenprofiel, minderlichaamsvet dus ook minder cholesterol.

·       Het verbeteren van kracht en conditie.

‘Hogere niveaus van lichaamsbeweging worden in verband gebracht met risicovermindering tot 35%voor sterfte door alle oorzaken, 55% voor hart- en vaatziekten en 30% voordiabetes type 2. ‘

Een groot aantal Nederlands hebben een fysieke baan. Dit betekent dat die mensen meer actief bezig dan passief. Denk aan: mensen in de bouw, de schoonmaak, de gezondheidszorg, de landbouw en de industrie bijvoorbeeld. Zij zijn vaak de gehele dag aan het bewegen. Toch zien we vaak dat deze mensen een slechte gezondheid hebben. Ze zien bij dit soortactievelingen vaak dat er een hogere kans op het krijgen van de eerder genoemde gezondheidsproblemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek kwam dat fysiek actiefzijn in de vrije tijd een sterke bescherming biedt tegen sterfte door alle oorzaken, hart en vaak problematiek en het risico op diabetes type 2. Zij zagen ook dat indien dit uit het beroepsmatige beweging was, dat er juist een verhoogd risico was op het krijgen van gezondheid beschadigende factoren. In het stroomdiagram hieronder brengen ze in kaart hoe vrije tijds beweging vergeleken kan worden met werkbeweging.

Is lichamelijke activiteit op het werk nou echt de schuld van een slechte gezondheid?
Daarop is het antwoord gelukkig nee.

  • Leeftijd
  • Opleiding
  • Burgerlijke staat
  • Alcoholgebruik
  • Roken
  • Dieet
  • Bodymass index
  • Diabetes
  • Familiegeschiedenis van hartaanval of beroerte
  • Bloeddruk

Echter zijn de resultaten voor bewegen naast het werk gelukkig zeer positief. Het heeft een goede invloed zowel op de fysieke als de mentale gesteldheid. Uit onderzoek blijkt dat indien mensen meer sporten naast het fysieke werk dat mensen vaak ook een beter dieet hebben en minder roken/alcohol drinken. Het maakt de kwaliteit van bindweefsel beter waardoor er minder kans is op blessures en waardoor mensen vaak ook minder last hebben van bijvoorbeeld nek- en rugklachten.

  • Doe aan lichaamsbeweging in de vrije tijd, want beroepsmatige lichaamsbeweging mag niet worden beschouwd als een substituut voor lichaamsbeweging in de vrije tijd!

  • Bescherm uw gezondheid tijdens fysieke beroepsactiviteiten. (Zie het plaatje)

Redactie: TopzorgGroep Berkenhof ©

In dit bericht

Deel
Artrose is een veelvoorkomende degeneratieve gewrichtsaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het veroorzaakt pijn, stijfheid.....
Fascia is de officiële naam van de bindweefselvliezen die om alle spieren, gewrichten, botten en.....
Ruben Kamerbeek, een specialist in voorste kruisband (VKB) revalidatie, vertelt zijn adviezen en inzichten met.....