Duizeligheid en fysiotherapie

Duizeligheid is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft, ongeacht hun leeftijd of geslacht. Het kan variëren van een licht gevoel in het hoofd tot ernstige draaierigheid die het dagelijks functioneren belemmert. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals problemen met het binnenoor, het vestibulaire systeem of zelfs de nek. Gelukkig kunnen fysiotherapeuten een cruciale rol spelen bij het behandelen van duizeligheid en het helpen van patiënten om hun balans te hervinden. In dit blog artikel zullen we nader ingaan op duizeligheid en hoe fysiotherapie kan helpen bij het verlichten van deze aandoening.

Duizeligheid is een sensatie van onbalans, draaierigheid of licht in het hoofd. Het kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid, braken, gehoorverlies, oorsuizen en problemen met het gezichtsvermogen. Duizeligheid kan het gevolg zijn van verschillende onderliggende aandoeningen, waaronder de zogenaamde benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD), vestibulaire neuritis, de ziekte van Ménière, cervicogene duizeligheid en andere evenwichtsstoornissen.

Fysiotherapie kan een effectieve behandelmethode zijn voor mensen die lijden aan duizeligheid. Een gespecialiseerde tak van fysiotherapie, vestibulaire revalidatie genaamd, richt zich specifiek op het behandelen van duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Het doel van fysiotherapie bij duizeligheid is om het vestibulaire systeem te stimuleren, de balans te verbeteren en de symptomen te verminderen.

  • Evaluatie en diagnose: Bij het eerste bezoek zal de fysiotherapeut een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de oorzaak van duizeligheid vast te stellen. Dit kan bestaan uit vragenlijsten, evenwichtstesten en specifieke tests om de functie van het vestibulaire systeem te beoordelen

  • Oefentherapie: Op basis van de diagnose zal de fysiotherapeut een behandelplan opstellen dat gericht is op het verminderen van duizeligheid en het verbeteren van de balans. Dit kan bestaan uit specifieke oefeningen en houdingsaanpassingen die het vestibulaire systeem helpen kalibreren en de stabiliteit bevorderen.

  • Canalith repositioneringsoefeningen: Voor patiënten met BPPD kunnen canalith repositioneringsoefeningen zeer effectief zijn. Deze oefeningen helpen om de loszittende kristallen in het binnenoor te verplaatsen naar een positie waar ze geen duizeligheid veroorzaken.

  • Advies en educatie: Fysiotherapeuten kunnen patiënten ook voorzien van advies en educatie over hoe ze hun dagelijkse activiteiten kunnen aanpassen om duizeligheid te voorkomen. Dit kan betrekking hebben op houding, beweging en het vermijden van triggers die duizeligheid veroorzaken. Het belang van een multidisciplinaire aanpak.

Hoewel fysiotherapie een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van duizeligheid, is het vaak noodzakelijk om een multidisciplinaire aanpak te hanteren. Dit kan samenwerking met andere zorgverleners omvatten, zoals een KNO-arts, neuroloog of audioloog, om de beste resultaten te bereiken. TopzorgGroep Berkenhof werkt samen met duizeligheid specialisten uit de regio.

Duizeligheid is een aandoening die het dagelijks leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Gelukkig kunnen de fysiotherapeuten van TopzorgGroep Berkenhof met gespecialiseerde kennis en vaardigheden op het gebied van vestibulaire revalidatie helpen bij het verminderen van duizeligheid en het herstellen van de balans. Door middel van evaluatie, oefentherapie en educatie kunnen fysiotherapeuten individuele behandelplannen opstellen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke patiënt. Het uiteindelijke doel is om patiënten te helpen hun duizeligheid te overwinnen en weer vol vertrouwen de wereld om hen heen te kunnen verkennen.

  • Er zijn veel verschillende vormen van duizeligheid, een goede diagnose is belangrijk.
  • Duizeligheid is vaak te behandelen zowel als hoofd- en nevenklachten.
  • De fysiotherapeut kan hier u goed bij helpen met verschillende behandeltechnieken.

Heeft u last van duizeligheid en/of kent u iemand die last heeft van duizeligheid? De fysiotherapeuten van TopzorgGroep Berkenhof staan voor u klaar om u te helpen! Neem eens een kijkje op onze pagina over de behandeling van duizeligheid en maak snel een afspraak.

Redactie TozporgGroep Berkenhof ©

In dit bericht

Deel
Artrose is een veelvoorkomende degeneratieve gewrichtsaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het veroorzaakt pijn, stijfheid.....
Fascia is de officiële naam van de bindweefselvliezen die om alle spieren, gewrichten, botten en.....
Ruben Kamerbeek, een specialist in voorste kruisband (VKB) revalidatie, vertelt zijn adviezen en inzichten met.....