Zorgverzekering: Wijzigen of niet?

Het einde van het jaar nadert, en terwijl we ons druk maken over Sinterklaas, Kerst of misschien wel de aankomende verkiezingen, is er nog een belangrijke taak die op ons wacht: het beoordelen en aanpassen van onze zorgverzekering. December is de maand waarin je kunt overstappen en in januari je pakket nog kunt wijzigen. De premies zijn inmiddels allemaal bekend, dus het vergelijken kan beginnen.

Hoewel het kiezen van de juiste zorgverzekering soms als een administratieve last kan voelen, is het cruciaal voor onze gezondheid, financiële gemoedsrust en algehele welzijn. In deze blog willen we je informeren en helpen bij de keuze van de juiste zorgverzekering voor jou.

  • Voornamelijk de basispremies stijgen: dit is variërend van €5 tot €15 per maand.
  • Fysiotherapie in de aanvullende pakketten blijft voornamelijk hetzelfde.
  • De maandelijkse korting bij het ophogen van je eigen risico gaat omlaag: variërend van €2,50 tot €5 per maand.

We kunnen niet in de toekomst kijken, maar zoals we ons voorallerlei onvoorziene gebeurtenissen verzekeren, is het verstandig om jezelf te beschermen tegen onverwachte medische kosten. Of het nu gaat om plotselinge ziekte of een ongeval, het leven zit vol verrassingen. Met de juiste zorgverzekering hoef je je geen zorgen te maken over de financiële lasten die deze verrassingen met zich meebrengen.

Helaas bestaat er geen one-size-fits-all zorgverzekering. Iedereen heeft unieke gezondheidsbehoeften en financiële omstandigheden. Daarom is het van belang om te kijken naar een zorgverzekering die specifiek is afgestemd op jouw situatie. Hierin kan je jezelf het volgende afvragen:
Overweeg eerst wat je echt nodig hebt. Heb je de afgelopen jaren geen medische zorg nodig gehad en geniet je van goede gezondheid? Dan is een (uitgebreide)aanvullende zorgverzekering mogelijk niet nodig.

Als je echter regelmatig fysiotherapie nodig hebt, bekijk dan de kosten van het aanvullende pakket in vergelijking met wat je maandelijks extra aan premie betaalt. Soms is het voordeliger om bepaalde behandelingen zelf te betalen wanneer je ze nodig hebt, in plaats van een duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan een uitdaging zijn, met een overvloed aan opties en verwarrende mogelijkheden. Het doel is om een zorgverzekering te selecteren die perfect aansluit bij jouw behoeften. Dit zodat je geld kunt besparen en financiële stabiliteit kunt behouden. Hoewel een basisverzekering verplicht is, wordt bijvoorbeeld fysiotherapie niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn echter uitzonderingen zoals fysiotherapiebij artrose van de heup of knie, revalidatie na een heup of knieprothese, een revalidatie na een hernia-operatie of eventuele chronische indicaties (let op: bij deze indicaties komt de vergoeding pas vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen moet uit de aanvullende verzekering komen. En dient eventueel aangevuld te worden vanuit eigen kosten indien deze niet volledig is. En let op: een chronische klacht is niet per definitie een chronische indicatie). Het is verstandig om te controleren of je jaarlijks je eigen risico volledig opmaakt. Als dat niet het geval is, kun je overwegen om je eigen risico te verhogen en zo je maandelijkse premie te verlagen. Je betaalt je eigen risico alleen wanneer je gebruik maakt van je zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering (zoals een behandeling in het ziekenhuis, medicijnen maar ook de bovengenoemde indicaties voor fysiotherapie.

Aangezien zorgverzekeringen komend jaar weer duurder worden, is het des te belangrijker om goed te kijken naar de zorgverzekering die bij je past. Hier zijn enkele handige tips om je voor te bereiden op de juiste keuze:

  • Evalueer je behoeften: Neem de tijd om je huidige gezondheidsbehoeften te evalueren, en denk na over mogelijke toekomstige behoeften.

  • Vergelijk verschillende pakketten: Er zijn talloze zorgverzekeraars en pakketten beschikbaar. Gebruik vergelijkingstools zoals Independer of Zorgvergelijker, maar onthoud dat er ook kleinere, gespecialiseerde zorgverzekeraars zijn die interessante opties kunnen bieden. Hieronder een overzicht van de vier grote zorgverzekeraars (met vele zorgverzekeringen die er onder vallen) en daarnaast een aantal kleinere zorgverzekeraars.

  • Netwerkcontrole: Controleer of je zorgverleners zijn gecontracteerd bij de zorgverzekeraar. Bij TopzorgGroep Berkenhof hoef je je geen zorgen te maken, omdat wij met alle zorgverzekeraars een contract hebben.

  • Overweeg een hoger eigen risico: Als je in voorgaande jaren weinig gebruik hebt gemaakt van je eigen risico, denk dan aan het verhogen van dit bedrag om je maandelijkse premie te verlagen. Zorg wel dat je dit bedrag kan betalen, mocht dit nodig zijn.

  • Lees de voorwaarden: Neem de tijd om de polisvoorwaarden en dekking van de zorgverzekering grondig door te nemen, vooral met betrekking tot fysiotherapie. Op de website van TopzorgGroep Berkenhof staat uitgelegd hoe vergoedingen vanuit de zorgverzekering wordt gegeven met betrekking tot fysiotherapie.

  • Denk aan preventieve maatregelen: Overweeg manieren om gezonder te blijven en bekijk of je kunt investeren in een gezonde leefstijl in plaats van een uitgebreide zorgverzekering.Het geld wat je dan bespaart kan je dan gebruiken voor sport of nog beter sporten onder fysiotherapeutische begeleiding, zoals bij TopzorgGroep Berkenhof

In dit bericht

Deel
Artrose is een veelvoorkomende degeneratieve gewrichtsaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het veroorzaakt pijn, stijfheid.....
Fascia is de officiële naam van de bindweefselvliezen die om alle spieren, gewrichten, botten en.....
Ruben Kamerbeek, een specialist in voorste kruisband (VKB) revalidatie, vertelt zijn adviezen en inzichten met.....